Oud & nieuw in Marrakech

door Sandra

Oud-en-nieuw (2016/2017) brachten we met z’n vieren door in Marrakech, een van de vier Marokkaanse koningssteden. Een totaal andere wereld op slechts 3,5 uur vliegen van Nederland. Geen uitgebreid reisverslag, wel onze mooiste foto’s van deze korte reis. 

Gezellige drukte 

30 december – aankomst in Marrakech

Het is al avond als we arriveren in Marrakech. We verblijven de komende dagen in een leuke riad in een zijstraatje van het centrale plein: het Djemaa el Fna plein. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis met een atrium of binnentuin. Riads waren de huizen van rijke mensen en staan vooral de medina’s (ommuurde deel van de oude binnenstad). Het is een gezellige drukte op het plein. Overal eetstalletjes, muziek en gezelligheid. We zijn direct in een andere wereld. Een veelbelovend begin van deze korte vakantie.

Tuinen, tombes en een kleurrijk paleis

31 december  

We verkennen de stad per fiets en vanmiddag te voet. Dit zijn de highlights van de dag:

De Menara tuinen
Deze 700 jaar oude tuin en paviljoen liggen net buiten het centrum. Het enorme waterreservoir zorgt voor de irrigatie van de olijfbomen. Het water komt via een soort ondergronds aquaduct vanuit het 30 km verderop liggende Atlas Gebergte. Aan de vijver staat, volgens de traditionele bouw van Arabische tuinen, het mooie paviljoen Menzeh.  

De Saadische graven
In het mausoleum en de tuin liggen meer dan 4000 leden van 60 generaties van de Saadi-familie. Prachtige mozaïeken.

Het Bahia paleis 
Een kleurig paleis, gebouwd aan het einde van de 19de eeuw.  Het paleis heeft 150 kamers aan de binnenplaatsen.

We ‘zitten het oude jaar uit’ bij een restaurantje aan het plein. Om middernacht horen we op het plein wat toeristen juichen, meer merken we er hier niet van. 

Moskee, koranschool en leerlooierij

1 januari 

En weer een heleboel highlights!

Ben Youssef medersa 
Dit was, met 900 studenten, een van de belangrijkste Koranscholen in de islamitische wereld.  De school is vernoemd naar Almoravidische sultan Ali Ben Youssef.  

Koutoubia moskee
De grootste moskee van de stad, vlakbij het centrale plein. De 69 meter hoge minaret is een belangrijk herkenningspunt, die zie je vanuit de verre omtrek.

Leerlooierijen
Bij de poort krijgen we een bosje munt in onze handen geduwd. ‘Dan ruik je de stank van de looierij niet’. In verschillende stenen vaten wordt het leer in 20 dagen klaar gemaakt om bewerkt te worden.

En natuurlijk slenteren we over de souk, drinken Marokkaanse thee en eten onbekende gerechten. 

Paleis en quad rijden

2 januari 

El Badi paleis
De overblijfselen van een paleis dat werd gebouwd in de 16e eeuw. Het bestond ooit uit 360 kamers, een binnenplaats van 135 bij 110 meter en een vijver van 90 bij 20 meter. Het ontwerp is geïnspireerd op de Alhambra in Granada.

Quad rijden bij Palmerai
Wat ontzettend leuk om te doen!

Struinen over de souk

3 januari 

De highlighst van de dag:

Zaouïa Sidi Bel Abbès
Een prachtige moskee met binnenplaats, fontein en een mausoleum gewijd aan Sidi Bel Abbès, een heilige die zich inzette voor gehandicapten.

De souk
We struinen weer eindeloos over de souks.  

Een kijkje in de cockpit

4 januari

Het zit er helaas weer op, terug naar huis! 

De stewardessen zijn onder de indruk van Daan en z’n Rubik’s kubus (hij doet aan kubuswedstrijden mee en is inderdaad best snel). Dat moet de pilot ook zien, vinden ze, dus Daan mag mee naar de cockpit. Een leuke afsluiting van de vakantie!

0 commentaar
0

Gerelateerde Berichten