Jeruzalem, Hebron en de muur

door Sandra

Een moeder-zoon-reisje! Samen met Bas ging ik in het voorjaar van 2017 naar Jeruzalem en Hebron. De oude stad van Jeruzalem is een van de meest bevochten stukken aarde; voor zowel christenen, joden als moslims is het heilige grond. Een fascinerende stad. 

We zijn er!

6 juni – van Nederland naar Jeruzalem

Vanaf het vliegveld in Tel Aviv rijden we in een uurtje in de shuttlebus naar Jeruzalem. We hebben een appartement op 20 minuten loopafstand van de oude stad. We zijn er!

Niets is wat het lijkt 

7 juni – bezoek aan Hebron

Niets is wat het lijkt. Dé waarheid bestaat niet. Ieder verhaal heeft niet één, niet twee, maar veel meer kanten. Vandaag bezoeken we Hebron, een Palestijnse stad op de door Israel bezette Westelijke Jordaanoever. Vanochtend gaan we op pad met de Joodse Gabriël. En vanmiddag laat de Palestijnse Mohammed ons zijn kant van het verhaal zien. We maken kennis met H1 (het Palestijnse deel van de stad), H2 (het Joodse deel) en met ‘no-man-land’. Met zone A, B en C. Met de groene lijn (scheidslijn tussen Israel en Palestina, overeengekomen na de oorlog van 1948). Met roadblocks, checkpoints en veel (vaak piepjonge) militairen. Met Joodse én Palestijnse inwoners die door het Hebron-protocol (soort aanvulling op Oslo-akkoord, Hebron bleek te complex te zijn) hun vrijheid zijn kwijtgeraakt en hun geschiedenis en verhalen met ons deelden. Natuurlijk bezoeken we de ‘Grot van de Patriarchen’: een heilige plek voor zowel Moslims als Joden. De strikte scheiding tussen de stadsdelen pijnlijk zichtbaar in één gebouw.
 
Wat een bizarre en verdrietige situatie, die niemand wil, waar niemand beter van wordt. De situatie is veel complexer én genuanceerder dan ik mij van te voren realiseerde. Een intensieve dag, met veel stof om over na te denken.

Jeruzalem, heilige stad voor de Joden

8 juni

Vandaag maken we onder meer kennis met het Joodse leven in Jeruzalem. Niet zomaar een geloof, maar een ‘lifestyle’. Met, zoals onze orthodox Joodse gids ons vertelt, regels voor vrijwel alles. Voor kleding, voor haardracht, voor eten, voor boeken, voor bidden…. Ze neemt ons mee naar haar huis, naar een opleidingscentrum, naar Joodse winkels en leert ons wat het Joodse geloof in de dagelijkse praktijk betekent. Ook zijn we vandaag bij de Western Wall, beter bekend als de Klaagmuur, de tombe van David en andere heilige plekken voor de Joden. Wat een fascinerende stad!

Jeruzalem, heilige stad voor moslims en christenen

9 juni

Jeruzalem is niet alleen de heilige stad voor de Joden, maar ook voor moslims en christenen. Vandaag lopen we tussen duizenden moslims door de nauwe straatjes van de Oude Stad naar de Tempelberg, met de Rotskoepel en de Al-Aqsamoskee, voor het vrijdaggebed (vanwege de ramadan trouwens verboden voor niet-moslims). Vanmiddag lopen we temidden van onder meer monniken en nonnen door dezelfde nauwe straatjes in processie naar de Heilig Grafkerk. Het is de weg die Jezus na zijn veroordeling door Pontius Pilatus zou hebben afgelegd (de Via Dolorosa). Op de plek waar nu de Heilig Grafkerk staat, zou hij zijn gekruisigd en begraven. En vanavond zijn we bij de start van de shabbat, de wekelijkse rustdag van de Joden. Grote families op hun paasbest, feest bij de klaagmuur… er is weer veel te zien en te ontdekken.

Afscheid van Jeruzalem

10 juni

Onze laatste dag alweer in deze bijzondere stad. En we gaan opnieuw naar de oude stad. 

Gerelateerde Berichten