• swap oostenrijk 2013-03
  • swap oostenrijk 2013-02
  • swap oostenrijk 2013-01

Wandelen in Oostenrijk 2013 - praktisch

Naar Oostenrijk toe
Wij kozen er wederom voor om met de trein te reizen. De namen de City Night Line van Utrecht naar München en hadden onze eigen vierpersoons-slaapcoupé. Deze trein doet er ongeveer elf uur over. In München namen we de EuroCity (EC) naar Jenbach, en vanaf daar was een stukje met de Zillertalbahn naar Mayrhofen. De treinreis hebben we van te voren gereserveerd via de Treinreiswinkel.

Vervoer in Zillertal
Ttijdens de vakantie hebben we een aantal keren met de bus gereisd. Bij de VVV in Mayrhofen konden we een A4´tje met de complete dienstregeling krijgen. De bus rijdt door het hele dal.

Kamperen
Wij kampeerden voor en na de huttentocht op de camping in Mayrhofen. De camping ligt net buiten het dorp, op loopafstand van de winkels en het station. Er is een zwembad en een winkeltje. Als je de tent op de camping laat staan tijdens een huttentocht, krijg je korting op deze nachten. Wel de bonnetjes van de hut(ten) bewaren. Dit hebben we tijdens onze driedaagse inlooptocht dan ook gedaan. Tijdens onze 'lange tocht' wilden we de tent niet tien dagen onbeheerd achterlaten. We hebben toen alles ingepakt en we konden de bagage achterlaten in de opslag van de camping. Hier moesten we wel een kleine vergoeding voor betalen.

Overnachten in berghutten
Oostenrijkse berghutten zijn een soort eenvoudige pensions. Soms zijn ze eigendom van de Duitse of Oostenrijkse alpenvereniging, anderen zijn particulier (zoals het Pfitscherjochhaus). Je hebt keuze uit een bed (je hebt dan een eigen kamer, of deelt deze met een paar mensen) of het 'lager' (slaapzaal). Een slaapzaal kan voor twaalf mensen zijn, maar ook voor zestig. Oordopjes zijn dan erg prettig! Je krijgt twee dekens en een kussen, en moet zelf (verplicht) voor een lakenzak zorgen. In grote delen van de hutten zijn bergschoenen verboden, het is handig om slippers of sandalen mee te nemen. Soms heeft de hut een en ander liggen.

Lidmaatschap alpenvereniging
Het is zinvol om lid te worden van een alpenvereniging, in Nederland is dat de NKBV. Je betaalt dan een sterk gereduceerd tarief voor de overnachtingen in de hutten. Daarnaast kun je in de hut 'Bergsteigergetränk' (halve liter ranja), theewater (zelf theezakjes en oploskoffie meenemen) en 'Bergsteigeressen' (vaak bord spaghetti o.i.d.) bestellen. Eten en drinken in een hut zijn behoorlijk prijzig, en hiermee kun je de kosten aanzienlijk drukken. Bijkomend voordeel van een lidmaatschap is dat je via de NKBV voordelig een doorlopende reisverzekering kan afsluiten.

Bagage
Tijdens een huttentocht heb je maar weinig nodig. Het is ook prettig om maar weinig bagage mee te hebben, het moet immers allemaal in de rugzak mee. In principe heb je genoeg aan een set kleding voor tijdens het lopen, en een schone set kleding voor op de hut. Zo nodig spoel je wat kleding uit en hang je te drogen in het (meestal verwarmde) 'Trockenraum' van de hut. In iedere hut is een voorraad boeken en spelletjes. Wij namen wel zelf wat boeken en spelletjes (Uno, kaarten) mee. Zie verder onze materiaallijst.

Veiligheid
Voor de zekerheid hadden we twee klimgordels en twaalf meter touw (0,8 mm) meegenomen. Op een aantal steile en lastige stukken hebben we deze gebruikt voor Daan. Zekeringspunten zijn er echter nauwelijks. Soms is er een staalkabel, soms een stuk rots dat je kunt gebruiken. Belangrijkste voordeel was dat Daan veel serieuzer en geconcentreerden was als hij een gordel aan had.

Over onze wandeltocht in Oostenrijk 2013

button reisverslag

button_kaartroute

button_praktisch 

button_materiaal

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven