• f466640f-a07a-4100-e31d-b57f86bcb92b
  • dag6 (12)
  • 256ff884-6ba8-4c04-fdec-cd3aed3f1d31

Wandelen in Oostenrijk 2009 - Praktisch

Naar Oostenrijk toe
Wij kozen ervoor om met de trein te reizen. De namen de City Night Line van Utrecht naar München en hadden onze eigen vierpersoons-slaapcoupé. Deze trein doet er ongeveer elf uur over. In München stapten we over op de gewone trein naar Innsbruck, een rit van bijna twee uur. De treinreis hebben we van te voren gereserveerd via de Treinreiswinkel.

Het Stubaidal ligt direct ten zuiden van Innsbruck. Er rijdt zeer ongeveer ieder uur een bus (de Stubaibus) vanaf station Innsbruck het dal in - en weer terug. De bus doet er ongeveer een uur over naar de camping in Volderau.

Vervoer in Stubai
Ook tijdens de vakantie zelf hebben we geregeld met de Stubaibus gereisd. Bij de VVV in Neustift konden we een A4´tje met de complete dienstregeling krijgen. Kinderen reizen gratis met deze bus. De bus rijdt tussen Innsbruck en Mutterbergalm, achterin het Stubaidal, en gaat ongeveer één keer per uur.

Kamperen
Wij kampeerden voor en na de huttentocht op camping Edelweiss in Volderau. Deze camping leek ons een stuk mooier en rustiger dan de camping in Neustift. De camping heeft echter wel een nadeel: er is geen winkel in Volderau, voor de boodschappen moet je naar Neustift. Daarnaast rijden niet alle bussen door naar Volderau, een aantal heeft Neustift als eindstation. We konden wel verse broodjes bestellen op de camping. Als je de tent op de camping laat staan tijdens een huttentocht, krijg je korting op deze nachten. Wel de bonnetjes van de hut(ten) bewaren. Dit hebben we tijdens ons tweedaagse tochtje naar de Starkenburgerhut ook gedaan. Tijdens onze 'lange tocht' wilden we de tent niet negen dagen onbeheerd achterlaten. We hebben toen alles ingepakt en we konden de bagage stallen in de 'Trockenraum'. Wel op eigen risico.

De route van de huttentocht
Het was nog een hele klus om een geschikte route uit te stippelen. We wilden relatief korte dagetappes, en door niet te zwaar terrein. Maar we wilden ook minimaal vijf of zes hutten aandoen. Uiteindelijk kwamen we uit op de Stubaier Höhenweg. Een route langs acht hutten, waarvan we de eerste en de laatste hebben geschrapt vanwege te lange dagetappes. De andere etappes zijn in principe redelijk goed te doen met kinderen. Prettig is dat je vanaf iedere hut vrij snel terug kunt naar het dal.

De route tussen de Neue Regensburgerhut naar de Dresdnerhut is ongeveer zes uur, erg lang voor ons. Bovendien lag er veel sneeuw, op een steil stuk van de route. We zijn toen vanaf de Neue Regensburgerhut naar het dal gelopen, namen daar de bus naar Mutterbergalm, en gingen vanaf daar met de kabelbaan omhoog naar de Dresdnerhut.

Overnachten in berghutten
Oostenrijkse berghutten zijn een soort eenvoudige pensions. De hutten waar wij waren, zijn eigendom van de Duitse of Oostenrijkse alpenvereniging. Je hebt keuze uit een bed (je hebt dan een eigen kamer, of deelt deze met een paar mensen) of het 'lager' (slaapzaal). Een slaapzaal kan voor twaalf mensen zijn, maar ook voor zestig. Oordopjes zijn dan erg prettig! Je krijgt twee dekens en een kussen, en moet zelf (verplicht) voor een lakenzak zorgen. In grote delen van de hutten zijn bergschoenen verboden, het is handig om slippers of sandalen mee te nemen. Soms heeft de hut een en ander liggen.

Lidmaatschap alpenvereniging
Het is zinvol om lid te worden van een alpenvereniging, in Nederland is dat de NKBV. Je betaalt dan een sterk gereduceerd tarief voor de overnachtingen in de hutten. Daarnaast kun je in de hut 'Bergsteigergetränk' (halve liter ranja), theewater (zelf theezakjes en oploskoffie meenemen) en 'Bergsteigeressen' (vaak bord spaghetti o.i.d.) bestellen. Eten en drinken in een hut zijn behoorlijk prijzig, en hiermee kun je de kosten aanzienlijk drukken. Bijkomend voordeel van een lidmaatschap is dat je via de NKBV voordelig een doorlopende reisverzekering kan afsluiten.

Bagage
Tijdens een huttentocht heb je maar weinig nodig. Het is ook prettig om maar weinig bagage mee te hebben, het moet immers allemaal in de rugzak mee. In principe heb je genoeg aan een set kleding voor tijdens het lopen, en een schone set kleding voor op de hut. Zo nodig spoel je wat kleding uit en hang je te drogen in het (meestal verwarmde) 'Trockenraum' van de hut. In iedere hut is een voorraad boeken en spelletjes. Wij namen wel zelf wat boeken en spelletjes (Uno, kaarten) mee. Zie verder onze materiaallijst.

Veiligheid
Voor de zekerheid hadden we twee klimgordels en twaalf meter touw (0,8 mm) meegenomen. Op een aantal steile en lastige stukken hebben we deze gebruikt voor Daan. Zekeringspunten zijn er echter nauwelijks. Soms is er een staalkabel, soms een stuk rots dat je kunt gebruiken. Belangrijkste voordeel was dat Daan veel serieuzer en geconcentreerden was als hij een gordel aan had.

Over onze wandeltocht in Oostenrijk 2009

button_reisverslag

button_kaartroute

button_praktisch

button_materiaal

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven