• kirgizie 02
  • kirgizie 04
  • kirgizie 01
  • kirgizie 03
  • kirgizie 05

Trekking in Kirgizië - praktisch

Vlucht
Wij vlogen met Aeroflot van Amsterdam naar Moskou en aansluitend van Moskou naar Bishkek. Zoals we altijd doen, hebben we de vlucht gewoon zelf geregeld via een van de 'goedkope vliegtickets' websites. Aeroflot heeft een slechte naam (vroeger viel er nog wel eens een vliegtuig uit de lucht), maar inmiddels is het een keurige en betrouwbare luchtvaartmaatschappij. En een heel stuk voordeliger dan de andere maatschappijen die naar Bishkek vlogen. 

Gids en tolk
Op zich kun je in Kirgizië prima op eigen gelegenheid rondreizen. Toch hebben wij er dit jaar voor gekozen om 'georganiseerd' te gaan via Ecotour. Dat had een aantal redenen en voordelen. Voor een trekking zoals wij die hebben gedaan, heb je nogal wat spullen en proviand nodig. Het is bst prettig als een ander dat voor je regelt. Ook was het fijn dat onze paardenmannen tijdens de trekking het gebied goed kenden: uitgestippelde wandelroutes zijn er niet. Maar het belangrijkste voordeel: de mensen in Kirgizië spreken vrijwel nooit Engels of Duits. Dankzij onze fantastische tolk Elena konden wij communiceren met de mensen die wij onderweg ontmoetten, en hebben we veel over het land en de cultuur geleerd. 

Temperatuur
Tijdens ons verblijf (juli/augustus) hebben we heel diverse weersomstandigheden gehad. In de relatief laag gelegen hoofdstad was het erg heet zijn (>35 graden). In de hoger gelegen gebieden (tijdens onze trekking waren we vaak boven de de 3000m) hebben we zelfs vorst gehad. We hebben zeer warme zonnige dagen gehad, maar ook hagel, natte sneeuw en onweer. We hebben in korte broek en t-shirt kunnen wandelen, maar waren (soms zelfs op dezelfde dag) ook erg blij met onze mutsen en handschoenen. 

Overnachten
In Bihskek zijn we zowel aan het begin als aan het einde van de reis twee nachten in hotel Umai geweest. Een klein hotel, dat de thuisbasis is van Ecotour. Verder hebben we in een aantal yurt-kampen overnacht en tijdens de trekking gekampeerd. Ook als je op eigen gelegenheid reist, zul je eenvoudig overnachtingsplekken vinden. Veel particulieren verhuren een kamer of een yurt aan reizigers. In de steden zijn hostels en hotels. 

Eten en drinken
In Kirgizië houden de mensen van lekker eten. Eenvoudige, voedzame maar zeer smakelijke maaltijden. In alle dorpjes waar wij waren, was genoeg geledenheid om boodschappen te doen of een hapje te eten.Tijdens een trekking zoals wij die hebben gemaakt, is er onderweg nauwelijks gelegenheid om inkopen te doen. 

Geld
De Kirgizische valuta is de com (spreek je uit als 'som'). Buiten Kirgizië is de com niet verkrijgbaar, dus je zult moeten pinnen of wisselen. In 2014 was het duidelijke advies: euro's meenemen en cash wisselen in een van de vele wisselkantoortjes. Pinnen is wel mogelijk, maar tegen hoge tarieven en er schijnen nogal wat problemen gemeld te worden. 

 

Over onze trekking in Kirgizië 2014

button reisverslag

button kaartroute

button praktisch

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven