• header tz05
  • header tz10
  • header tz04
  • header tz08
  • header tz06
  • header tanzania 03
  • header tanzania 01
  • header tz09
  • header tz07
  • header tz03

Tanzania 2016 - Praktisch

Keuze reisorganisatie Mt.Meru en Kilimanjaro
Om de Mt.Meru en de Kilimanjaro te beklimmen, heb je een erkende gids nodig. Zonder gids krijg je geen toegang tot de berg. Je kunt hiervoor bij veel reisorganisaties terecht. Zo’n organisatie regelt niet alleen de gids, maar ook alle benodigde materialen en eten, dragers en alle formaliteiten. Door de vele reisverslagen die we hadden gelezen, wisten we dat de kwaliteit van reisorganisaties nogal uiteenloopt. Op review-websites bleek dat Team Kilimanjaro (TK) een van de top-organisaties is. Opgericht door zeer ervaren bergbeklimmers, mensen dus die weten waar ze het over hebben. Per mail hebben we veel vragen gesteld en daar kregen we steeds zeer uitvoerig antwoord op. Dat gaf vertrouwen. En achteraf kunnen we alleen maar zeggen: top. Ze hebben alle verwachtingen waargemaakt. 
 
Keuze klimroutes
Als de de Kilimanjaro gaat beklimmen, heb je keuze uit zeven routes. De populairste routes zijn de Marangu-route (met hutten om te overnachten) en de Machame-route (kamperen, net als op de andere routes). Het nadeel van deze routes is daardoor dat ze erg druk zijn, zeker in onze reisperiode (juli/augustus). Wij kozen daarom voor de veel rustiger Rongai-route. TK heeft een langere variant gemaakt, waardoor je optimaal aan de hoogte kan wennen. We zijn tijdens de klim weinig andere klimmers tegengekomen, ook op de campsites was het heel rustig. En het bleek ook nog eens een prachtige route. 
 
Hoogteziekte
Wel of niet preventief diamox (hoogteziekte-medicijnen) slikken? Deskundigen zijn het er niet over eens. Wij hebben het niet gedaan. Uiteindelijk heeft alleen Bas medicijnen genomen, op het moment dat hij serieuze klachten kreeg (ná de top). Ons belangrijkste wapen tegen hoogteziekte was de beklimming van de Mt.Meru. Die heeft zeer goed bijgedragen aan het acclimatiseren. En natuurlijk onze gekozen route op de Kilimanjaro. Verder hebben we een aantal weken voor onze reis een Wim Hoff Iceman training gevolgd. Wim Hoff, alias Iceman, heeft inmiddels zelf een aantal keren de Kilimanjaro beklommen. In slechts twee dagen tijd - zonder ziek te worden. Dit heeft te maken met zijn ademhalingstechniek. Tijdens de training hebben we deze techniek geleerd. Door een groot aantal keren snel en diep in te ademen, krijg je extra zuurstof binnen, en dat is precies wat je op grote hoogte nodig hebt. 
 
Keuze reisorganisatie safari
We wilden, na onze beklimmingen, nog wat meer van het land zien. Tijdens de voorbereidingen kwamen we erachter dat Tanzania niet echt een doe-het-zelf-land is. Je kunt niet zomaar, zoals in Namibië, zelf met een auto op de bonnefooi naar wildparken. We zijn dus op zoek gegaan naar een reisorganisatie. Er is keuze, heel veel keuze. En het aanbod is eigenlijk heel vergelijkbaar. De meeste Nederlandse organisaties zijn alleen maar tussenpersoon, die vielen voor ons af. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Afroriginals Tours in Arusha. Een kleine organisatie, gerund door een Tanzaniaanse man en zijn Nederlandse echtgenote. Via de mail hebben we contact gehad en dat gaf ons vertrouwen en leverde een leuk programma op. Het is een prima keuze geweest.  
 

Over onze klimtocht en safari in Tanzania 2016

button reisverslag

button kaartroute

button praktisch

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven