• 18dee7dd-c746-492c-97f8-d888a6aaa55e
  • 1a9c0390-b3d4-4efd-9216-5a4f4f08161e
  • f5901814-a686-4166-8b60-a46b4ec5876f

Oeganda 2011 - Praktisch

Vlucht
Vanuit Nederland kun je met diverse maatschappijen naar Oeganda vliegen. Wij kozen voor Turkish Airlines, met een tussenstop in Istanbul. De fiets moet in een fietsdoos worden verpakt, en bij de boeking te worden opgegeven. Op het vliegveld betaal je 80 euro per fiets per enkele reis. Tenminste, dat vertelde men bij de boeking, en staat ook op de website van Turkish Airlines. Op de heenreis hebben we niet hoeven te betalen voor de fietsen. Op de terugreis betaalden we niet per fiets, maar werd overgewicht in rekening gebracht. Dit kwam ongeveer op hetzelfde bedrag uit. Zowel op de heen- als op de terugreis zijn onze fietsen niet met de goede vlucht meegekomen. Op de heenreis kwamen de fietsen pas na elf dagen aan. Op de terugreis een halve dag – en ze werden toen keurig nagebracht. Die service kun je in Oeganda niet verwachten.

6aug vliegveldFietsen mee in vliegtuig
We hebben de fietsen verpakt in fietsdozen, die we van de lokale fietsenmaker hadden gekregen. Veel tips over het vervoer van fietsen in het vliegtuig, vind je op de website van De Wereldfietser. Bij de terugreis maakten we een misser. We hadden de fietsen goed ingepakt en de dozen dichtgeplakt. Op het vliegveld in Entebbe bleek dat de fietsdozen door de scanner moesten - en dat pastte niet. We moesten de dozen dus open maken zodat de inhoud gecontroleerd kon worden. Helaas hadden we geen tape meer, dus dat gaf nog het nodige gedoe.

Overnachten
We vonden iedere dag probleemloos een overnachtingsplek. In nagenoeg ieder dorpje waar we doorheen fietsten, zagen we wel bordjes hotel/hostel/guesthouse/lodge. Verwacht geen luxe! In grotere plaatsen kun je we desgewenst wel accommodaties met meer comfort vinden. De prijzen van een kamer of kampeerplek varieerden van 2 euro (Hima) tot 15 euro (Kaliziso) per persoon. Meestal waren er muskietennetten aanwezig. Twee keer hebben we onze binnententen in de kamer opgezet tegen het ongedierte. Meestal was er elektriciteit, hoewel die vaker niet dan wel werkte. Toiletten waren geregeld een gat in de grond, douches een jerrycan of watervat.

Eten en drinken
Het gebied waar wij fietsten, is dichtbevolkt. Er is dus altijd een dorpje in de buurt, voor de meest noodzakelijke boodschappen. Wij hebben niet zelf gekookt: voor 1 tot 2,50 euro krijg je een warme maaltijd. In een restaurantje, op straat of waar dan ook maar. Bij nagenoeg alle overnachtingsplekken konden we een eenvoudige maaltijd krijgen. Vaak matoke (gekookte banaan), rijst, bonen of groenteprutjes, en soms vis of vlees.

Geld
Oegandese shilling. In 2011 was er sprake van een flinke inflatie. In alle grotere plaatsen konden we terecht bij pinautomaten. Onze creditcard hebben we bijna nergens kunnen gebruiken. Ga je naar luxere accommodaties, dan schijn je er wel mee terecht te kunnen (Visa, niet Mastercard). In de wildparken kun je ook betalen met US-dollars.

Informatie
Op de Oeganda Startpagina vind je veel informatie en links die handig kunnen zijn bij het voorbereiden van je reis. 

 

Over onze fietsreis in Oeganda 2011

button_reisverslag

button_kaartroute

button_praktisch

button_materiaal

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven