• f1dd1fee-0396-4e0e-e65c-dd0b85143493
  • 42175b81-9f35-4d5d-cf1d-69b2956e566d

Zeeland 2007 - Reisverslag

Zaterdag 28 april
Hoogland – AmersfoortMaassluis – Kruiningergors (25 km)

Met prachtig zomerweer stappen we aan het begin van de middag in Maassluis uit de trein. We gaan direct met de pont naar Rozenburg, over de Nieuwe Waterweg. En dan volgen drie bruggen: over het Calandkanaal, het Hartelkanaal en het Brielsemeer. Deze brengen ons op Voorne-Putten; een van de zuidhollandse eilanden. Hier begint onze fietstocht echt. Het is al twee weken zomers weer; dat belooft veel goeds voor deze week!

Rust aan het Brielsemeer
We picknicken aan het Brielsemeer. Je kijkt hier direct uit op de Europoort en de Maasvlakte, toch merk je er eigenlijk niets van. Ja, je ziet enorme schepen langsvaren, maar het is gewoon lekker rustig hier. Brielle is het eerste plaatsje dat we aandoen. Een mooi oud stadje met heerlijk Italiaans ijs.

Pontje bij RozenburgBrielle

Via een mooie en rustige route fietsen we vervolgens naar Oostvoorne. Kruiningergors blijkt een compleet vakantiedorp te zijn; een aaneenschakeling van kampeerterreintjes, huisjesparken etc., met een hoog ‘Johnny en Anita-gehalte’. Maar we hebben een prima plekje, Daan heeft een leuk vriendje en Bas fietst ontelbare keren - zo snel mogelijk - van de tent naar de receptie, en weer terug.

Wat een ruimte

Zondag 29 april
Kruiningergors – Renesse (49 km)

Vandaag fietsen we verder zuidwaarts, langs de westkant van Voorne-Putten, door de Voornse Duinen. We hadden veel drukte verwacht: het is zondag, meivakantie én prachtig weer. Maar nee, het is ontzettend rustig. We hebben gelezen dat dit de mooiste duinen van Nederland zijn, met een zeer zeldzame en gevarieerde flora en fauna. Het is inderdaad erg mooi fietsen hier. Bij de Tenellaplas kijken we even rond bij het bezoekerscentrum.

Bezoekerscentrum TenelaplasRustig fietsen

De Haringvlietdam over
Via Rockanje rijden we naar de Haringvlietdam. Dit is de noordelijkste dam die in het kader van de Deltawerken is aangelegd. Een indrukwekkend bouwwerk en een mooi plekje om te picknicken. En het waait flink, dus we kunnen hier ook goed vliegeren.

HaringvlietdamEven spelen in de zee

Goeree Overflakkee

En dan zijn we op Goeree Overflakkee. Ook nu kiezen we weer voor een mooie en rustige route langs de kust, ondermeer door natuurreservaat Kwade Hoek. Bij ‘De Punt van Goeree’ (het begin van de Brouwersdam) is het ontzettend druk. Híer zijn dus alle toeristen. Langs het water staan ontelbare campers en caravans van dagjesmensen, die hier allemaal bij elkaar kruipen om te zwemmen en te zonnen. Je moet er maar zin in hebben. Ook veel kite-surfers hier, dat ziet er spectaculair uit!

Nu echt in Zeeland
De Brouwersdam vormt de afsluiting van de vroegere zeearm De Grevelingen en brengt ons van Zuid-Holland naar het zeeuwse Schouwen Duiveland. We strijken neer op een campinkje in Renesse, op nog geen 100 meter van het strand. ’s Avonds nog even heerlijk zwemmen, vliegeren en zandkastelen bouwen!

Strand bij Renesse

Maandag 30 april
Koninginnedag in Renesse

Een heerlijk relaxed en gezellig dagje. We slapen uit, gaan het dorp in en drinken uitgebreid koffie op een terras met een geweldige speeltuin. De middag brengen we door op het strand. Het is te koud om te zwemmen, maar natuurlijk niet om zandkastelen te maken en te spelen. Bovendien is het perfect vliegerweer. We hebben onze twee vliegers dan ook niet voor niets meegenomen! We verbranden vandaag behoorlijk, au.

Strand bij RenesseVliegeren met papa

Dinsdag 1 mei
Renesse – Veere (43 km)

Bas en Daan zijn niet weg te slaan bij de trampoline. Wij hebben dus onze handen vrij om snel de spullen in te pakken. Van Renesse fietsen we naar Burgh-Haamstede. Een aardig plaatsje met een kasteel en wat mooie oude gebouwen. En een vliegerwinkel, waar Ruud en Bas direct naar binnen rennen. Eigenlijk willen ze nóg wel een vlieger, nóg groter, nóg mooier... Het is prachtig fietsen door het bosrijke duingebied Westenschouwen – en wederom heel rustig.

Wilde paardenRust

Stormvloedkering
En dan rijden we de stormvloedkering (Oosterscheldekering) over. Wat een enorm en imposant bouwwerk is dit toch! Het heeft uiteindelijk 2,5 miljard euro gekost, en moet ongveer tweehonderd jaar meegaan. We picknicken we op het voormalige werkeiland Neeltje Jans, halverwege de dam. De stormvloedkering eindigt op Noord Beveland. Ook hier weer veel kite-surfers bij het strand. De kinderen zijn er erg van onder de indruk.

Stormvloedkering

Naar Veere
Via de Veersedam bereiken we het volgende eiland: Walcheren. We fietsen langs het Veersemeer, door de Vrouwenpolder, naar Veere. We kamperen op een prachtig en rustig kampeerterreintje van Staatsbosbeheer. Als de tent staat, fietsen we nog even het mooie stadje in. Er is geen supermarkt, dus we eten op een gezellig zonnig terrasje.  

De camping in VeereVeere

Woensdag 2 mei
Veere - Retranchement (43 km)

En weer een dag met prachtig zomers weer. Via een landweggetje rijden we door de landerijen naar Middelburg. Dan verder langs het 'Kanaal door Walcheren' naar Vlissingen; een mooi fietspad langs het water. We rijden direct door naar de terminal om met de boot naar Breskens te gaan. In een kwartier zijn we over de Westerschelde en zijn we in Zeeuws-Vlaanderen. We fietsen in westelijke richting, langs het noordzeestrand. Bij het vuurtorentje van Schoneveld loopt het fietspad over het strand, een perfect picknickplekje dus. Bas is niet weg te slaan bij een aantal vogelaars, die hier het laatste stukje van de vogeltrek bekijken.

ImageImage

Weinig duinen
Tot Nieuwvliet-bad volgen we het fietspad direct langs de kust. Het valt ons ap dat hier vrijwel geen duinen zijn. Rechts is de zee, links zijn de akkers. Via Cadzand fietsen we door naar een Vekabo-camping in Retranchement. We krijgen het laatste plekje. Prima plekje, er zijn skelters en een trampoline. 's Middags doen we nog even boodschappen in Cadzand Bad. 

Image

Donderdag 3 mei
Rustdag Retranchement (12 km)

We nemen een rustdag. We slapen heerlijk uit, en stappen pas aan het einde van de ochtend op de fiets. Eerst nemen we een kijkje in Retranchement; een klein dorpje waar eigenlijk niet veel te beleven of te zien is. Dan fietsen we door naar natuurgebied 't Zwin. Dit gebied ligt ingesloten tussen de duinen en een hoge dijk en staat via een geul in verbinding met de Noordzee. Het is een intergetijdengebied; tweemaal per dag stroomt bij hoog tij een grote hoeveelheid zeewater het gebied binnen. 

ImageImage

Image

We blijven hier de hele middag. De jongens kunnen heerlijk vliegeren, zandkastelen bouwen en vooral: prehistorische haaientanden zoeken (en vinden!). Als het vloed wordt, zien we het water echt het gebiedje inkomen, mooi. Veel kwallen in het water. De wind neemt sterk toe, het is dan ook zwoegen om weer op de fiets terug te komen op de camping.

Vrijdag 4 mei
Retranchement - Groede (33 km)

Een een erg mooi en rustig fietspad rijden we naar Sluis. We zien hier veel wallen, ze zijn onderdeel van vroegere verdedigingswerken. Op een terras in dit mooie oude stadje eten we heerlijke appelbollen met ijs en slagroom. Het zijn enorme porties, dus we eten ons helemaal klem.

Oudste stad van Zeeland
De volgende stop is Aardenburg, het oudste stadje van Zeeland. Hier zijn mooie oude gebouwen, zoals een Nonnenhuis en een Weeshuis. We nemen een kijkje in de Maria Hemelvaart kerk en de St.Baafskerk. De laatste was in de oorlog vrijwel volledig verwoest en daarna weer opgebouwd.

ImageImage

Image

Tegenwind
Na Aardenburg gaan we verder noordwaarts, pal tegen de harde wind in. En bovendien een saai, kaarsrecht fietspad langs de doorgaande weg. Halverwege stoppen we bij een vogelkijkhut en kunnen we even uit de wind zitten. We zien hier ondermeer groenpootruiter, geoorde fuut, tureluur en steltkluut, een mooi plekje dus!

We kamperen op het natuurkampeerterrein in Groede en vinden zowaar een redelijk beschut plekje. 's Avonds nog even vliegeren; dat is spectaculair met deze enorme wind.

Zaterdag 5 mei
Groede - Vlissingen (30 km)
Met de trein naar huis

Tegen de wind in ploeteren we naar Breskens. Br, wat is het koud! Blijkbaar zijn we er zo verkleumd uit, dat de kassa-medewerkerkster bij de boot besluit dat de boot toch echt even moet wachten en pas mag vertrekken met ons aan boord. Tja.

ImageImage

Waar is de camera?
Acht kilomter ten oosten van Vlissingen ligt Fort Rammekens. Het gaat pas over een uur open, dus we zoeken een mooi picknickplekje. Het fort ziet er veelbelovend uit, laten we maar alvast een paar foto's maken. Eh, waar is de camera? Op de boot hadden we 'm nog... Verdorie, we hebben de camera écht niet meer! We bellen direct met de klantenservice van Veolia, maar die is niet bemand op zaterdag. Dan maar als een speer terug naar de terminal in Vlissingen.Gelukkig, de camera is gevonden, een pak van ons hart!

Lastige terugreis
We besluiten niet opnieuw acht kilometer naar het Fort te fietsen, maar hier in Vlissingen direct op de trein te stappen. We treffen het: we hebben een trein die niet alleen tot Roosendaal gaat, maar doorrijdt tot Rotterdam. Dat scheelt een keer overstappen, erg prettig met de fietsen. Helaas blijkt in Roosendaal dat de trein toch niet verder rijdt, ergens staat een defecte goederentrein in de weg. De trein naar Rotterdam zit overvol, met mensen, fietsen en rolstoelen, daar passen we echt niet meer bij. Dan maar met de volgende trein. Met veel pijn en moeite passen we erin. Alleen kunnen we er bijna niet meer uit... In Rotterdam moeten we aan de andere kant uitstappen, en die deur is defect. Dus de fietsen en tassen dwars door de passagierscoupé naar de volgende deur. En het gaat nog even door. De lift op het station doet het niet. We sjouwen alle fietsen en bagage via de gewone trap naar beneden, en gaan bij het volgende perron met de roltrap weer omhoog. Zucht... Uiteindelijk komen we toch - mét de kinderen, vier fietsen en alle tassen - aan op station Amersfoort. Het zit er weer op!

Over onze fietstocht in Zeeland 2007

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven