Midden-Nederland 2005 - Reisverslag

Zaterdag 30 april
Hoogland - Otterlo (38 km)

We ‘ontvluchten’ de rommelmarkt en andere oranje-festiviteiten, en fietsen aan het einde van de ochtend Hoogland uit, in oostelijke richting. We zijn met z’n vijven; Karin (de zus van Sandra) fietst ook een paar dagen mee. Stoutenburg – door agrarische gebied naar Achterveld – Barneveld.

Germaanse put
In de buurt van Lunteren liggen de ‘Celtic Fields’. Dit zijn sporen van prehistorische akkers, die vanuit de lucht mooi zichtbaar moeten zijn. Wat vanaf de grond te zien is, is de 'Germaanse Put'. De put ligt in een klein bosje, midden tussen de maïsvelden. De kuil werd 300 jaar voor Christus al gebruikt als waterbron. In de wand van de tunnel een uitgeholde boomstam ingegraven. Vandaag is het een geweldig speelplekje voor Bas en Daan.

Omgeving AchterveldBas

Feest in Otterlo
Vandaag niet alleen Koninginnedag, maar ook haar 1150-jarig bestaan. Het is een gekkenhuis. Lastig voor Bas; hij rijdt erg goed op zijn nieuwe fiets, maar het op- en afstappen lukt nog niet zelfstandig. We kamperen op het natuurkampeerterrein van camping Beek & Hei. Een ideaal plekje voor ons!

Zondag 1 mei
Otterlo - Achterberg (41 km)

Het eerste deel van de dag fietsen we door het Nationale Park De Hoge Veluwe; één van de oudste en grootste nationale parken in Nederland. Het is prachtig fietsen door de 5.500 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Bas kan vooral de kleine bochtige en heuvelachige paadjes erg waarderen. Daan slaapt lang en krijgt maar weinig van dit mooie stukje Nederland mee. Bij Schaarsbergen gaan we het park weer uit.

Hoge VeluweBas met tante Karin

Superweer
Het is echt superweer vandaag. We zijn dan ook niet de enige fietsers; het is erg druk met dagjesmensen. Onderweg genieten we van lekker ijs en leuke speelplekjes voor de mannekes. We kunnen de nodige hagedissen bewonderen en een hazelworm. Door het bos rijden we naar Wolfheze en Bennekom. Dan wordt het landschap weer meer open: de Gelderse Vallei.

Ooievaars
Samen op de skelter op de campingWe kamperen vannacht op mini-camping De Brink in Achterberg, vlakbij Rhenen. Een heel rustig plekje, met skelter, tractor en ijsjes. Vlak achter de camping is een ooievaarsnest en de ooievaars komen op ons veld fourageren. Daan tuurt zo geconcentreerd door de verrekijker naar de vogels, dat hij uiteindelijk in de sloot belandt. Tja…

Maandag 2 mei
Dagje Dierenpark Rhenen (16 km)

De tent blijft een dagje staan en we gaan naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Dit blijkt een goede keuze te zijn op deze regenachtige dag. Het berenbos, de reigerkolonie, de apen… En natuurlijk de overdekte speeljungle RavotAapia en de zeeleeuwenshow. Als daarbij 'Heb je even voor mij' van Frans Bauer klinkt, vraagt Ruud is af wat hij hier doet. Bas en Daan, en de rest van het publiek, vinden het prachtig. Een geslaagd uitje, met na afloop pannekoeken in een pannekoekenrestaurant.

OuwehandGedenksteen Grebbeberg

Grebbeberg
Op de terugweg naar Achterberg brengen we een bezoek aan de erebegraafplaats. Op 10 mei 1940 viel het Duitse leger Nederland binnen. Vijf dagen felle strijd volgden. De Grebbeberg was het toneel van de felste gevechten. De 380 Nederlandse militairen die hierbij sneuvelden, hebben een laatste rustplaats gevonden op deze erebegraafplaats. Een indrukwekkende plaats die, begrijpelijk, bij Bas de nodige vragen oproept.

Dinsdag 3 mei
Achterberg - Culemborg (48 km)

Aan de zuidoostkant van de Grebbeberg, langs de Neder-Rijn, ligt een bijzonder natuurgebiedje: De Blauwe Kamer. In dit rivieroeverreservaat, dat geregeld overstroomt, leven ondermeer vogels als visarend, ijsvogel, kwartelkoning, aalscholver en vele soorten steltlopers en ganzen. We hebben ons er op verheugd om hier weer eens naar toe te gaan. In de stromende regen vanochtend is het ook best mooi, maar toch anders…

Betuwe in bloei
We volgen een rustig paadje langs de Neder-Rijn en fietsen de Betuwe in. In Lienden gaan we aan de koffie met appelgebak en drogen weer een beetje op. De rest van de dag blijft het redelijk droog. We fietsen over de Rijndijk en hebben zo een prachtig zicht over het water en de Betuwe. Het is de perfecte periode om in de Betuwe te fietsen: alle fruitbomen staan in bloei en de bermen staan vol met fluitekruid en boterbloemen. Het is erg vogelrijk, we zien ondermeer grutto’s, scholeksters, nijlganzen, torenvalkjes, grauwe ganzen,ooievaars, kuifeenden en kieviten.

Langs de LekKarin, Bas en Sandra

Bewondering
Bij Rijswijk gaan we de dijk af richting Zoelmond. Hier moet een geitenkaasmakerij zijn; we vinden hem echter niet. Via Ravenswaay en Beusichem rijden we weer naar de dijk en fietsen verder langs het water. De Neder-Rijn heet nu de Lek. We kamperen op een mooi SVR-campinkje aan de noordkant van Culemborg. We worden vol bewondering ontvangen; veel gasten hebben zich door de regen naar huis laten jagen. Het is weer een prima plekje, de jongens kunnen naar hartelust spelen. 

RustigOp de camping

Woensdag 4 mei
Culemborg - Snelrewaard (42 km)

Met het pontje steken we de Lek over. Langs de noordkant van het water fietsen we, in regenpak, in westelijke richting over de dijk. Het gebied waardoor we fietsen, maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een ingenieuze verdedigingslinie, van de Zuiderzee tot de Biesbosch, bestaande uit rivieren, plassen, forten en schansen. We passeren een aantal verdedigingswerken, zoals Fort Snel, Fort Honswijk en Fort Het Werk.

Afstappen gaat steeds beter...Het oude stadhuis van IJsselstein

Eén met de fiets
Uiteindelijk is het het grootste deel van de dag droog. Het is weer prachtig fietsen; de karakteristieke huizen langs de dijk, de bloesem en de vele vogels. Bas wordt steeds meer één met zijn fiets. Het op- en afstappen lukt nu gelukkig ook goed en dat geeft ons een veilig gevoel. Via Nieuwegein-Zuid rijden we naar het centrum van IJsselstein, waar we ons zelf trakteren op koffie met appeltaart.

Geweldig
We volgen de Hollandse IJssel. Het landschap verandert; het is agrarisch gebied, open, een beetje saai. Montfoort – Oudewater – Snelrewaard. De komende dagen kamperen we met tien familieleden op natuurcamping De Boerderij, aan het riviertje de Lange Linschoten. Een wat rommelige boerencamping, maar erg gemoedelijk en geweldig voor de kinderen. Ze mogen direct helpen met de dieren te voeren en kunnen hutten bouwen in de stal. 

Kamperen in de boomgaardLammetjes voeren

Donderdag 5 mei
Ommetje Ouderwater (10 km)

De Heksenwaag in Oudewater We maken ondermeer een fietstochtje naar het mooie stadje Oudewater. Een groot deel van de binnenstad van Oudewater is beschermd stadsgezicht. Daar middenin ligt de beroemde Heksenwaag. Het historische gebouw is nu een klein museum, waar we een expositie over driehonderd jaar heksenvervolging bekijken. Natuurlijk moeten we ons laten wegen op de uit 1482 stammende waag. We worden zwaar genoeg bevonden en krijgen een Certificaet ter weging als bewijs mee. Best aardig hoor, maar waarom dit zo’n belangrijke toeristische trekpleister is?!

Verder doen we vandaag niet zo veel. Beetje luieren, wassen en lezen. Bas en Daan en hun nieuwe vriendjes zijn niet uit de stallen weg te slaan en hebben het hier geweldig naar hun zin. Er zijn koeien, varkens, geiten, schapen en kippen. Ze mogen kijken bij het melken en meerijden op de tractor. Het weer is vandaag redelijk met zo nu en dan wat regen.

Vrijdag 6 mei
Ommetje Linschoten – Woerden (25 km)

Ook deze dag brengen we grotendeels op de camping door. ’s Middags maken we een fietstochtje naar ondermeer het pittoreske Linschoten en naar Woerden. 

In de buurt van LinschotenEn Daan merkt er niets van....

Zaterdag 7 mei
Dagtochtje Haarzuilens (38 km)

In de regen fietsen we naar Haarzuilens, voor een bezoek aan Kasteel De Haar. Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel in Nederland.

Moeite waard
Het Middeleeuwse huis De Haar werd in de loop van de veertiende eeuw gesticht op een hoger gelegen stroomrug langs een dode arm van de Rijn. Ruim honderd jaar geleden werd het geheel gerestaureerd en gedeeltelijk herbouwd. Het is absoluut de moeite waard. Het kasteel kan je alleen met een rondleiding bezoeken; helaas mogen kleine kinderen niet mee. Sandra en Daan wandelen daarom daar het park en bezoeken de prachtige kapel.

Kasteel De HaarKasteel De Haar

’s Avonds eten we in restaurant De Waeghals in Oudewater.

Zondag 8 mei
Snelrewaard - Wilnis (28 km)

Vandaag trekken we weer verder. We pakken onze spullen en tent in en stappen rond het middaguur op de fiets; we zijn weer met z’n viertjes. Net als de afgelopen dagen is het koud voor de tijd van het jaar (een graad of acht) en er staat een harde wind. Het is afwisselend strakblauw en heel donker en we krijgen wat korte hevige buien op ons hoofd. Daan wil tijdens onze pauzes nauwelijks uit de fietskar, hij vindt de wind erg vervelend. In zijn kar is lekker warm en droog en hij kan er fijn boekjes lezen.

De MeijeBas

Nieuwkoopse plassen
Via Woerden en Zegveld rijden we naar het riviertje De Meije, dat we een tijdje volgen. De Nieuwkoopse plassen (natuurgebied van Natuurmonumenten) zijn echt prachtig en erg vogelrijk. Eigenlijk wilden we helemaal om de Nieuwkoopse plassen heen fietsen, maar daar zien we met deze harde tegenwind vanaf. Ongeveer vijf kilometer voor Wilnis ligt, in een wilgenbosje midden in de polder, natuurcampinkje De Amstelkade. Een erg mooi plekje! Evenals de kinderboerderij en het restaurantje, wordt de camping gerund door verstandelijk gehandicapten. Bij de tent mag je een vuurtje maken, en dat laten de mannen zich natuurlijk geen twee keer zeggen!

Nieuwkoopse PlassenMolen in de buurt van Woerdense Verlaat

Maandag 9 mei
Wilnis - Huizen (47 km)

 Bas en Daan vermaken zich de hele ochtend in de speeltuin en de kinderboerderij. Rond het middaguur zitten we op de fiets, met de wind in de rug vandaag. Daan slaapt weer binnen vijf minuten. Door de polder fietsen we naar Wilnis – Vinkeveen – Vinkeveense Plassen. Het is wederom prachtig en rustig fietsen hier. Nederland heeft toch nog veel mooie plekjes! Een bunker in de buurt van Vreeland is een prima pauzeplekje. Bas en Daan gaan met de zaklamp naar binnen en vinden het reuze spannend.

Ons kampeerplekje in WilnisBas en Daan bij de geitjes

Verrassend
Natuurgebiedje Spiegelplas is ook weer zo’n verrassend plekje. Het natuurgebied grenst aan de Spiegel- en Blijkpolder en is ontstaan door veenwinning en later zandwinning. De oevers van de Spiegelplas zijn begroeid met riet en moerasbos en we zien er ondermeer een aantal visdiefjes.

Weer bosrijker
Ankeveense Plassen – Ankeveen – Bussum. Tot groot genoegen plezier van Bas wordt het weer bosrijker; hij vindt dat we nu wel genoeg polder hebben gezien. We overnachten op camping De Woensberg, tussen Huizen en Blaricum.

Een bunker onderwegNatuurgebied Spiegelglas

Dinsdag 10 mei
Huizen - Hoogland (50 km)

De laatste vakantiedag alweer. Het inpakken gaat inmiddels weer erg vlot en rond tienen kunnen we op pad. Er staat een flinke wind, zo nu en dan vallen er wat spatjes, maar het is prima fietsweer. We rijden eerst weer een stuk ‘terug’, naar Naarden Vesting.

Waterlinie
Naarden is een van de vijf vestingsteden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het gold als een strategische voorpost aan de route naar Amsterdam. De stad heeft een vijfhoekige omwalling met zes bastions. In de stad is veel te vinden wat aan het militaire verleden herinnert. We beperken ons vandaag tot een wandeling en een speelplek langs de verdedigingswerken. Best indrukwekkend, die enorme muren, wallen en bunkers. Bas wil echter ook wel graag naar huis. Opeens lonken de televisie en de computer weer, en hij wil de puzzel van kasteel De Haar eindelijk maken. Tja…

Naarden VestingBas in 'zijn' klimboom

Klimbomen
Via de Zuiderzeeroute fietsen we weer richting Huizen en het Gooimeer. We hebben geen haast om naar huis te gaan, dus we pauzeren uitgebreid bij een zandstrandje met mooie klim- en klauterbomen. En daarvoor wil Bas de computer nog wel even uitstellen. Het is altijd weer leuk om te zien. Op een goede speelplek is alle vermoeidheid vergeten en wordt er gerend, gesprongen en geklauterd. Daan heeft net een tijd liggen slapen in de fietskar en heeft ook energie voor tien.

Genieten
EempolderVia Eemnes en Eembrugge komen we weer in onze ‘eigen’ Eempolder. De kieviten en grutto’s maken een herrie van jewelste en vliegen rakelings over onze hoofden. Echt genieten is dit! Langs de Eem is het zoals gewoonlijk heerlijk rustig fietsen. Uiteindelijk krijgen we toch nog wat regenbuitjes, dus de regenbroeken blijven in de buurt.
En dan zit het er weer op. Bas fietst een straatje om zodat hij vijftig kilometer op de teller heeft staan, een nieuw record voor hem. Ondanks het herfstachtige weer, was het weer een geslaagde vakantie!

 

 

Over onze fietstocht in Midden-Nederland 2005

middennederland reisverslag
Kaart en route

Praktisch

Materiaal

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven