• 96273e63-2feb-4083-9ac7-d14b504c380b

Zwitserland 2004 - Praktisch

Trein
Vanuit Utrecht namen wij de internationale nachttrein trein naar Zürich. In deze trein waren twee fietswagons, beide voor zo’n twintig fietsen. De fietswagon is een gewone doorloopwagon, en dus niet afgesloten (wat je wel vaak hoort). Wel is er in deze wagons een apart ‘kamertje’, dat wel op slot kan. Hier kun je eventueel bagage opbergen. Wij ontdekten dit pas tijdens de terugreis en hebben er dus geen gebruik van gemaakt.
In deze trein kun je diverse soorten couchettes en stoelen reserveren. Wij kozen voor een vier-persoons couchette en hadden dus een coupé voor ons zelf. Zes zitplaatsen en je kunt vier bedden maken. Lakens, dekens en kussens zijn in de trein aanwezig.
Wij hebben gereserveerd via de treinreiswinkel. Met het Sparnighttarief betaal je maar heel weinig: voor de vier retourtickets waren wij 400 euro kwijt. De fietsbus naar Zwitserland kost het dubbele! In deze trein is het verplicht om te reserveren. Dit kon vanaf een half jaar van te voren.

De fietswagonIn de trein

Taal

Het gebied in Zwitserland waar wij hebben gefietst, was Duitstalig. Dat geldt ook voor Liechtenstein en Oostenrijk.

Fietsroutes
Er is een netwerk van fietsroutes: Veloland Schweiz.

Wegen
Goede kwaliteit. Fietspaden zoals we in Nederland kennen, zijn er niet zo veel. Soms waren de wegen druk en niet erg prettig om te fietsen. ‘Naturstrassen’ zijn meestal goed begaanbare grind- of zandpaden, waar geen auto’s komen.

Campings

Campings hebben wij in overvloed gezien. Zeker rondom de meren zijn er ruim voldoende te vinden. Het voorzieningenniveau is hoog, maar dat geldt voor alles in Zwitserland. Vaak is er een winkeltje. Op iedere camping konden we brood bestellen. De prijzen zijn Zwitsers: niet goedkoop dus.

Mooi kampeerplekjeSlapen in het stro

Slapen in het stro
Bij meer dan tweehonderd boeren in Zwitserland kun je 'slapen in het stro'. Je rolt 's avonds je slaapzak uit op het stro en de volgende ochtend staat een stevig boerenontbijt voor je klaar. De faciliteiten zijn over het algemeen heel eenvoudig. Een nachtje slapen in het stro kost inclusief ontbijt ongeveer CHF 20. Kinderen betalen ongeveer CHF 12. Voor meer informatie: www.abenteuer-stroh.ch.

Image

 

 

Over onze fietsreis in Zwitserland 2004

Reisverslag

Kaart en route

Zwitserland praktisch

Materiaal

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven