• 82be6a16-6839-4167-c196-fcdbc68ed42d
  • 9302538e-c0c6-40c4-dc3e-cf5c53504f7f

Frankrijk 2005 - Praktisch

Wij reisden naar Frankrijk met een fietsbus van Cycletours. Aanvankelijk wilden wij liever per trein (comfortabeler en vooral meer bewegingsruimte voor de kinderen). Frankrijk en fiets + trein gaan helaas niet goed samen. De fietsbus beviel uiteindelijk ook erg goed!
Wij stapten op in Breda en waren zo’n veertien uur later in Saintes. De chauffeurs hangen de fietsen in een speciale aanhanger. Hier gaat ook de fietskar in. De stress die we toch wel wat zijn gewend van instappen in de trein, hadden we hier totaal niet, dat was prettig. Aardige bijkomstigheid van zo’n bus is dat alle andere reizigers ook fietsers zijn. Aan het einde van de avond worden de stoelen kunstig omgevormd tot tweepersoonsstapelbedden. Het grootste deel van de reis breng je dus liggend door. En wij sliepen behoorlijk goed!
2005 bleek het laatste jaar van de slaapbussen te zijn. Vanaf 2006 rijden er - door Europese regelgeving - geen slaapbussen meer.

Slapen in de busDe fietsen in de aanhanger

Campings
Campings zijn ruimschoots aanwezig in Frankrijk. De campings waar wij waren varieerden van klein en zeer eenvoudig, tot erg groot met veel voorzieningen. De prijzen die wij betaalden liepen ook erg uiteen, van 11 tot 43 (!) euro. Met name de campings langs de Atlantische kusten waren behoorlijk groot, druk en prijzig.
We troffen nogal eens een bordje ‘complet’ (vol) aan bij een camping (augustus is de drukste maand in Frankrijk). De ongeschreven regel ‘voor fietsers is altijd plek’ bleek hier niet te gelden. Uiteindelijk kregen we overal een plekje, maar dat kostte soms wel moeite!
 
Een leuke campingeen overvolle camping aan de kust

Taal
Veel Fransen spreken nog steeds niet tot nauwelijks Engels. Een beetje kennis van de Franse taal helpt je dan zeker bij het voeren van gesprekken.

Fietsroutes
In Frankrijk lopen diverse lange afstandsfietsroutes. Wij volgden een deel van de St.Jacobsroute van de fietskaartinformatiestichting. Met een goede fietskaart kun je ook heel goed je eigen route bepalen. Er zijn veel ‘witte wegen’ op de kaart. Dit zijn over het algemeen zeer rustige weggetjes. Ook veel gele wegen zijn rustig genoeg om te fietsen. In Frankrijk komen steeds meer fietspaden: piste cyclable. In Les Landes worden deze bijvoorbeeld aangelegd op oude spoortracées door de bossen.

Recht fietspad door Les LandesFietspad

Boodschappen
In ieder wat groter dorpje kun je boodschappen doen. Het aanbod lijkt erg op wat wij in Nederland zijn gewend. Bruin/volkoren brood is steeds beter verkrijgbaar in Frankrijk, maar nog steeds niet algemeen. Dus vooral wit stokbrood, croissants en chocoladebroodjes. De meeste winkels zijn gesloten tussen 12.00 en 14.00 of 15.00 uur. De grote supermarkten zijn wel tijdens de siësta geopend. Pinautomaten kwamen we in vrijwel ieder dorp tegen.

Image

 

Over onze fietsreis in Frankrijk 2005

Reisverslag

Kaart en route

Praktisch

Materiaal

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven