• b844f317-63f8-41d4-ec34-9afba3fe2dd0

Denemarken 2002 - Praktisch

Trein
Vanuit Amersfoort namen wij de trein naar Hannover. Hier stapten we over op de trein naar Kolding (Jutland). De reis duurde zo’n achtenhalf uur. In een aantal treinstellen was ruimte voor acht fietsen. Vanaf onze zitplaatsen hadden we steeds zicht op de fietsen.

Wij hebben gereserveerd via NS Internationaal. Helaas zijn we hier niet erg tevreden over. Bij de NS vertelde men ons dat we de terugreis niet in Nederland konden regelen; dat moesten we bij aankomst in Denemarken doen. Dit heeft ons ruim een halve dag (en veel frustratie) gekost; tijd die we uiteraard liever op een andere manier hadden doorgebracht. Temeer omdat we wel degelijk in Nederland hadden kunnen boeken; zowel telefonisch als via internet. Veel treinen bleken al volgeboekt en we moesten noodgedwongen een aantal dagen eerder terug naar Nederland. Bovendien waren de tickets véél duurder dan de NS ons had verteld.
In het vervolg reserveren we onze treinreizen via www.treinreiswinkel.nl.

Campings
Campings zijn op Funen ruimschoots aanwezig. Ze zijn allemaal groot, het voorzieningenniveau is hoog, maar dat geldt voor alles in Denemarken. Zwembad, grote speeltuinen, en vaak is er een winkeltje. De prijzen zijn Deens: hoog. In 2002 betaalden we meestal ongeveer 180 Dkr voor één tent, twee volwassenen en twee kinderen (0 en 5 jaar). We hadden hiervoor wel een kampeercarnet nodig. Dit kochten we op de eerste camping voor 80 Dkr.

In het boekje ‘Overnatning i det Fri’ staan 800 (kampeer)adressen voor wandelaars en fietsers in Denemarken. Dit kunnen natuurkampeerterreintjes zijn, maar ook bijvoorbeeld particulieren waar je in de tuin mag kamperen. Wij betaalden 30 Dkr per nacht voor ons vieren. Het boekje is Deenstalig, maar door de Duitse en Engelse index konden wij er toch goed mee uit de voeten. Een aanrader!

Taal
In Denemarken spreekt men Deens. Het Deens kent letters die wij niet kennen, bovendien is de uitspraak lastig voor ons. Zoals:

æ spreek je uit als de 'e' in leg.
å klinkt ongeveer als een 'o'
De meeste Denen spreken ook redelijk tot goed Engels.

Valuta
De Deense Kroon (geen euro dus!).

Wegen
Op Funen waren de wegen rustig tot zeer rustig en van goede kwaliteit (geasfalteerd).

Landschap
Het landschap varieert van vrij vlak tot flink heuvelachtig. Het is vaak open, met glooiende akkers en goudgele korenvelden. Delen van Funen (zoals Hoog-Funen) zijn juist erg bosrijk.

 

Over onze fietsreis in Denemarken 2002

Image

Image

Image

Image

 

Dutch Afrikaans English French German Russian Swahili
Naar boven